"V šoli preživimo veliko časa. Zelo malo se pogovarjamo o zdravi spolnosti, kar pa je pomembno za naše nadaljnje življenje."
(Humani odnosi in zdrava spolnost, 14. nacionalni otroški parlament, 2003).

"Želimo si več naravoslovnih dni z vsebinami o spolnosti, kjer bi pridobili več znanja in odgovorov na naša vprašanja."
(Ljubezen in spolnost, 19. nacionalni otroški parlament, 2009)

Z namenom, da mladostnikom posredujemo znanje o spolnosti, ljubezni in odnosih s psihološkega vidika, smo znotraj Društva študentov Psihologije ustanovili projekt Oh, ta ljubezen. V obliki 90-minutne interaktivne delavnice študentje osnovnošolcem in srednješolcem v sproščenem vzdušju posredujemo znanje o spolnosti, ljubezni in odnosih, ter jim pomagamo pri iskanju odgovorov na delikatna vprašanja. V delavnici diskutiramo o značilnostih zdravega/nezdravega razmerja, o sprejemanju sebe in drugih, zdravi samopodobi, o razliki med različnimi čustvi ljubezni, kdaj je čas za prvi spolni odnos, učimo se asertivnega (spolnega) vedenja, uveljavljanja lastnih načel in prepričanj ter raziskujemo mite in resnice o spolnosti. Čas izkoristimo tudi za podajanje odgovorov na vsa vprašanja, ki se mladostnikom porodijo tekom delavnice. Sodelujemo s številnimi osnovnimi šolami tako v okolici Maribora kot tudi širše, prav tako pa sodelujemo tudi z Mladinskim domom Maribor in Dnevnim centrom za otroke in mladostnike PIKA.

Če se tudi vi zanimate za izvedbo delavnice Oh, ta ljubezen, nas kontaktirajte na ohtaljubezen.projekt@gmail.com. Delavnica je brezplačna.


Koordinatorica skupine: Anja Mikl (anja.mikl@student.um.si)

Člani skupine: Larisa Roj, Špela Šurbek, Petra Vincetič, Teja Vošinek, Živa Dušak, Nina Venta, Živa Pirc, Aljaž Bogolin, Adelisa Huskić, Teja Dečman, Aaron Marcel Veldin, Nika Strnad in Patricia Petek

Mentorica: izr. prof. dr. Katja Košir