7 Oct 2020

Mladostnik, kam po pomoč?

Poznate različne ustanove, kamor se lahko zateče otrok ali mladostnik, ki ima težave doma?

Pri nas deluje kar nekaj takih ustanov, ki ponujajo različne načine pomoči.

Kot prvi so to Krizni centri, ki so namenjeni otrokom in mladostnikom od 6. do 18. leta in omogočajo bivanje maksimalno 3 mesece (ob izjemnih okoliščinah tudi dlje). Slednje je prostovoljno, centri pa so odprti 24 ur na dan. Povezava do vseh kriznih centrov: https://www.scsd.si/centri-za-socialno-delo/krizni-centri/

Poleg kriznih centrov imamo v Sloveniji tudi mladinske domove, ki so namenjeni otrokom, kateri ostanejo brez varstva in vzgoje v lastni družini. Trenutno v Sloveniji delujejo trije mladinski domovi: Mladinski dom Maribor, Mladinski dom Jarše in Mladinski dom Malči Beličeve. Nekateri od teh nudijo tudi stanovanjske skupnosti, kjer prav tako lahko bivajo mladostniki do 18. leta, če zaradi različnih razlogov ne morejo ostati doma. Za razliko od kriznih centrov, pa se mora mladostnik za bivanje tukaj predhodno dogovoriti s centrom za socialno delo.

Na filmskem večeru, kjer si bomo ob 18. uri v prostorih ZPM Maribor ogledali film Short Term 12, bomo tako spoznali življenje otrok in mladostnikov, ki prebivajo v zgoraj opisanih ustanovah ter nekatere dobre in slabe vidike takega življenja. Do takrat pri sebi premislimo, kaj je v naši moči, da otrokom omogočimo prijetnejše bivanje v družini ali pa jih napotimo po ustrezno pomoč, če so razmere doma neznosne.