13 Jun 2020

Igrajmo se!

Bliža se čas počitnic! Članice Cicibanovih uric so pripravile dve igri, ki ju lahko izvedete z vašimi nadobudneži. Opis in postopek si lahko ogledat v priloženih povezavah do videoposnetkov.

https://drive.google.com/file/d/1jQLJNoRBR_ejPPGLiiIe4z76q607Divt/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/1SI8_eqep11cEgzSbMzgAx07oLNqViA-U/view?ts=5ea97a2c

Opis druge igre

Igra je primerna za otroke stare približno 4 leta, njen namen pa je krepiti otrokov kratkoročni spomin in mu pomagati, da se nauči vživeti v perspektivo drugega.

Za igro potrebujete le pekač in 4 nogavice različnih barv. Pekač položite na mizo in se usedete na eno stran, vaš otrok pa na drugo. Ko se igra prične, v vrsto 4 luknjic na pekaču za muffine položite nogavice v določenem barvnem vzorcu. Vaš otrok mora le-tega ponoviti na svoji strani. To naredi tako, da nogavice v istem barvnem vzorcu razporedi v luknjice pred seboj. Barvne vzorce ustvarjate vse dokler otroku ne uspe enega izmed njih obnoviti pravilno. Ko mu uspe, je na vrsti on! Zdaj lahko sam razporedi nogavice v pekač, vzorec pa morate na svoji strani ponoviti vi. Če ste pri tem uspešni, se vlogi ponovno zamenjata.  

Če je vaš otrok nekoliko starejši lahko igro prilagodite na dva načina. Vzamete lahko večji pekač z več luknjami, saj se je otrokov obseg spomina povečal. Vašega otroka še prosite, da vzorec ponovi tako kot ga vidite vi. To od njega zahteva, da zavzame vašo perspektivo in predstavlja izziv za njegovo še nekoliko egocentrično usmerjeno mišljenje.

Kratko teoretično ozadje omenjenih izrazov

Kratkoročni spomin: Obseg zapomnitve pri otrocih skozi leta narašča in se pri starosti od 10 do 12 let ustali ter doseže raven odraslega posameznika. Otrok ima v zgodnjem otroštvu obseg 4 enote za geometrijske like.

Egocentrizem: Otrok, ki je egocentričen, ne razume, da lahko druge osebe isto stvar vidijo in razumejo drugače kot on.

Teorija nagrade: Za otroka smo izbrali nematerialno nagrado – dobi priložnost, da sam sestavi vzorec, saj to na njegovo notranjo motivacijo učinkuje bolj pozitivno kot materialna nagrada.