1 May 2020

Cicibanove urice: aktivnosti v času počitnic

V teku so prvomajske počitnice, čas, ko lahko otroci vsaj za nekaj dni odmislijo šolske obveznosti. Ob šolanju na daljavo se vsi, tako otroci kot starši, spopadate z mnogimi izzivi, zato so se študentke psihologije in članice skupine Cicibanove urice iz Društva študentov psihologije Maribor odločile, da bodo z vami delile nekaj uporabnih in znanstveno podprtih nasvetov. Tako boste starši lahko kar se da najboljši učitelji nadobudnim otrokom.

Starši so nam največji vzor

Vemo, da je zunaj lepo vreme in otroci mnogokrat želijo kakšno urno preživeti zunaj ter odmisliti šolske obveznosti, a kljub temu ni potrebno, da se učenje povsem preneha. Čeprav vemo, da je gibanje še vedno omejeno zaradi trenutnih razmer in karantene, bi vam v skladu s teorijo modelnega učenja, ki v grobem povzema, da ste starši  v tem času največji vzor otrokom, predlagali nekaj aktivnosti za razvoj produktivnega vedenja pri otrocih. Zavedamo se, da imate nekateri več možnosti gibanja (tisti, ki ste doma v hišah in imate dvorišče), drugi po drugi strani manj (večja mesta in blokovska naselja), a so aktivnosti seveda prilagodljive z malce domišljije.

Dejavnosti, ki jih lahko po mnenju študentov počnete z otroki, so zabavne, hkrati pa uporabne in poučne in izboljšujejo tudi splošno počutje, saj vključujejo fizične aktivnosti:

1.  Športajte zunaj. Igrajte se z žogo, postavite poligon in v gibalne aktivnosti vpeljite še skakanje v vreči; v primeru, da imate več otrok lahko aktivnost popestrite še z zdravo mero tekmovanja. Omenjene aktivnosti bodo otrokom pomagale pri razvijanju spretnosti načrtovanja in reševanja problemov (kako premagati poligon in prispeti do cilja), po drugi strani pa se lahko otroci s tekmovanjem naučijo tudi socialnih spretnosti (kot je zavzemanje perspektive drugega ob zmagi ali porazu).

2.  Igrajte tenis ali badminton. Gibanje v prostoru spodbuja koordinacijo, hkrati pa držanje loparja in izvajanje gibov izboljšuje razvoj grobe in fine motorike pri otrocih.

3.  Plešite in skupaj telovadite. V celotno glasbeno gibalno izkušnjo lahko dodate igro, pri kateri prvi gib pokažejo otroci, drugega starši, tretjega ponovno otroci itd. Glasba v splošnem izboljšuje počutje, sama igra pa spodbuja tudi pozornost ter kratkoročni in delovni spomin.

4.  Čistite in pospravljajte. Lahko očistite dvorišče ali stanovanje, pri čemer otroka spodbudite k temu, da sam načrtuje svoje aktivnosti. Po drugi strani lahko čiščenje notranjih prostorov popestrite z igro, kjer si skupaj z otroki na stopala oz. nogavice namestite krpe za brisanje tal. Aktivnost bo pri otrocih spodbudila gibanje, po drugi strani pa pospravljanje na inovativen način spremenila v zanimivo aktivnost.

5.     Igrajte se igro posnemanja. Ustvarjalen način pantomime lahko uporabite za koristne aktivnosti, kot je npr. pomivanje oken. V kolikor imate možnost, lahko starši na balkonu gibe kažete otrokom, na drugi strani v stanovanju pa otroci gibe ponavljajo.

6.  Po drugi strani otrokom pustite dovolj proste igre. Naj se sami igrajo in tako razvijajo svoj vizualno-prostorski spomin, abstraktno mišljenje in ustvarjalnost.

Zapisane aktivnosti so najbolj primerne za otroke prve triade oz. prvih treh razredov osnovne šole (starost od 7 do 10 let), seveda pa so primerne tudi za vse ostale, starejše in mlajše otroke, v kolikor aktivnosti starostno prilagodimo.

Lepe praznike vam želi DŠPM!


Bandura, A. (1965). Influence of models' reinforcement contingencies on the acquisition of imitative responses. Journal of Personality and Social Psychology, 1(6), 589-595. DOI: 10.1037/h0022070

Chaddock‐Heyman, L., Hillman, C. H., Cohen, N. J. in Kramer, A. F. (2014). III. The importance of physical activity and aerobic fitness for cognitive control and memory in children. Monographs of the Society for Research in Child Development, 79(4), 25-50. DOI: 10.1111/mono.12129

DeNora, T. (2016). Music asylums: Wellbeing through music in everyday life. NY: Routledge.

Kamijo, K., Pontifex, M. B., O’Leary, K. C., Scudder, M. R., Wu, C. T., Castelli, D. M. in Hillman, C. H. (2011). The effects of an afterschool physical activity program on working memory in preadolescent children. Developmental science, 14(5), 1046-1058. DOI: 10.1111/j.1467-7687.2011.01054.x