19 Apr 2019

Dan dobrega počutja

Psihonirvana, skupina Društva študentov psihologije v Mariboru, letos v aprilu ponovno pripravlja Dan dobrega počutja, kjer se bodo čez cel dan zvrstili različni dogodki namenjeni ozaveščanju pomembnosti skrbi za duševno in telesno zdravje, promoviranju zdravega življenjskega sloga ter krepitvi telesnega in duševnega zdravja udeležencev. Skratka, naš cilj je na zabaven način razširjati misel o pomembnosti zdravega duha v zdravem telesu.

V ta namen smo za vas pripravili:

Častimo zdrav zajtrk:
Ker vemo, da se dan po jutru pozna, hkrati pa se zavedamo, da je med faksom, treningi, pijačkami s prijatelji in ostalimi obveznostmi včasih težko najti čas, da si pripraviš kaj zdravega za pod zob, smo se odločile, da v avli Filozofske fakultete pripravimo mize in jih napolniti s sadjem, jogurtom, müsliji, čajem in vsem, kar spada zraven. Ustavi se kaj pred/med/po predavanjih - me častimo.
Kdaj in kje: 8.30-11.00, Avla FF UM.

Kako s stresom - delavnica o stresu in tehnikah sproščanja:
Študentsko življenje zna biti zelo stresno, tako tekom semestra, še posebej pa v izpitnem obdobju. Da ne omenjamo še vseh ostalih obveznosti in problemov, ki nam kradejo notranji mir. Tako bodo študentke druge stopnje študijske smeri psihologije, Sandra Terplan, Nataša Divjak in Polonca Borko v delavnici predstavile nekaj načinov spoprijemanja s stresom ter z skupaj udeleženci preizkusile nekaj najpogostejših tehnik sproščanja – da boste v naslednje izpitno obdobje vstopili (vsaj malo bolj) pripravljeni.
Kdaj in kje: 11.30-13.00, FF UM (predavalnica 1.6).
Ker je število mest za udeležbo omejeno, vas prosimo, da se vpišete v prijavnico: https://forms.gle/xgsUHyKAP12EiHdC8

Povezava med duševnimi procesi in telesom – cikel kratkih predavanj:
S vprašanjem povezave med duševnim in telesnim se človeštvo ukvarja že zelo dolgo – aktualno pa ostaja tudi danes, saj nam vedno natančnejši instrumenti omogočajo vse natančnejše proučevanje odnosa, hkrati pa ima omenjena povezava pomembno uporabno vrednost za posameznika. Raziskave namreč kažejo, da lahko z duševnim procesi hote ali nehote vplivamo na naše telo, prav tako pa lahko s spremembami v delovanju telesa vplivamo na duševne procese. Te zanima več? Pridi poslušat! Z omenjeno tematiko se bodo na predavanju ukvarjali trije strokovnjaki: Sanja Roškar, mag. psih, bo govorila o Vlogi kliničnega psihologa na somatskih oddelkih bolnišnic (psihološki vidiki telesnih bolezni), doc. dr. Andraž Stožer, dr. med., bo govoril o Fiziologovem pogledu na stres in športna psihologinja doc. dr. Janja Tekavc, bo govorila o Uspešnem spoprijemanju s stresom: telesna vadba ali tehnike sproščanja?
Kdaj in kje: 17.00-18.30, FF UM (predavalnica 0.2).

Zabava z učenjem korakov swinga:
Po pestrem dnevu raznovrstnih dogodkov bomo večer preživeli v družbi plesalcev swinga. V svet swing scene nas bo vpeljalo plesno društvo The SwingBrats, ki redno prireja plesne večere, tečaje in delavnice - sedaj pa bodo svojo strast do plesa podelili še z nami.
Kdaj in kje: od 21.00 naprej, Štuk.
Ker je število mest za udeležbo omejeno, vas prosimo, da se vpišete v prijavnico: https://forms.gle/rBN2GFa4WagsK48C8

Vsi dogodki so brezplačni in odprti za javnost!

Prijatelji dogodka: ŠOUM, Študenski svet FF UM, ŠTUK, Dolenjske lekarne, Fitnes Slavija, The Swing Brats, Lush, Fotokopirnica Jazbec, Narodni dom Maribor, Eko socialna kmetija Korenika.