24 Nov 2018

Projekt Kako si? o spolu in spolnosti

V tednu dneva duševnega zdravja (10. oktober) je naše društvo že četrto leto organiziralo vrsto izobraževalnih in zabavnih dogodkov, v okviru projekta Kako si? Maribor. Letos smo se v Ljubljani in Mariboru osredotočili na pomembnost spola in spolnosti za duševno zdravje.

Tako smo se s strokovnjaki iz različnih področij, preko psihologije vse do prava, tehnologije in antropologije, dotaknili vrste tematik in problematik, ki jih ti temi odpirata. Govorili smo tako o zakonodaji, ki v Sloveniji (ne) razrešuje tega področja v njegovi celovitosti, o dojemanju spolnosti v različnih razvojnih obdobjih, o vplivih, ki jih v ta spekter življenja vnaša novodobni svet tehnologije, o pogledu kulture na težave s spolom, o odnosih in motivaciji, ki jo v razmerja spolnost prinaša, ter se dotaknili tudi njene patologije. Naš program je ponudil tudi pripovedovalce različnih osebnih izkušenj povezanih s to temo. Odprto smo spregovorili o izkušnji spolne zlorabe in problematiki njenega prepoznavanja, si svoje izkušnje izpopolnili z branjem živih knjig ter med opazovanjem fotografskih in literarnih mojstrovin našega natečaja Spol in spolnost.  

Ker smo v okviru projekta želeli nasloviti tudi pomanjkanje stika mladih s kvalitetnimi informacijami, smo ogledu znanega filma The Danih Girl (2015), katerega bistvo je (domnevno) v sprejemanju transspolnosti, dodali strokoven komentar, ki je to trditev postavil pod vprašaj in usmeril gledalčev pogled k poti, ki jo javnost k sprejemanju in ustreznem dojemanju te tematike, še mora narediti. Za večji stik, ne samo z informacijami, ampak tudi med obiskovalci naših dogodkov pa smo poskrbeli na zmenkarijah, ki so se zaključile s plesno delavnico in tekom stand up večera, ki nas je povezal skozi smeh. Več informacij o projektu najdete na Facebooku in Instagramu: @kakosimaribor

Vse do naslednjega projekta Kako si? naj bo tako vaš pogled širši in bolj sprejemajoč, vaš korak pa vodeč po poti znanja, radovednosti in povezanosti. Drugo leto vas na to opomnimo ponovno.

Sabina Majerič, koordinatorica Kako si? Maribor 2018

 

Več o projektu si lahko preberete na njihovi spletni strani Kako si? Maribor

Fotografije iz dogodkov si lahko pogledate na spletni povezavi Projket Kako si? o spolu in spolnosti