DŠPM Speed dating - 27 December ob 20:00

Se počutiš malo že osamljenega in izoliranega od vseh spisanih poročil in korone? Ti manjka družba psihologov? Si želiš spoznati še druge psihologe? Želiš kakšen nasvet ali mnenje od kolega psihologa? Ali pa želiš le nazdraviti s psihologi ob novem letu?

 Če si na vsaj eno vprašanje odgovoril z DA, imamo Čagatorji rešitev zate: DŠPM SPEED DATING


Kje? Na Zoom platformi

Kdaj? V nedeljo, 27.12.2020 ob 20:00 uri

Kako? Preko funkcije Break out room


PRIDI in mogoče najdeš ljubezen ali pa one night zoom stand svojega življenja (ne sej se hecamo, bo bolj friendship narave).

P.S. Bomo nazdravili brez skrbi!


Božična trivia z DŠPM - 22 December ob 20:00

Vzbudite praznično vzdušje z Božično trivio z DŠPM!
Bližajo se prazniki in konec leta, ki jih zaradi trenutnih razmer ne bomo preživljali kot običajno.
Skupina Čagatorji za vas pripravlja dogodek, ki vas bo uigral v praznično vzdušje, vam omogočal razlog za druženje s kolegi in hkrati preverjal vaše znanje o božiču in ostalih zimskih praznikih.
Božična trivia z DŠPM bo potekala v torek, 22. 12. 2020, s pričetkom ob 20h.
Kako lahko sodeluješ?
Zberi ekipo z največ 5 člani in določite vodjo ekipe, ki naj izpolni obrazec na tej povezavi:
https://docs.google.com/.../1FAIpQLSdgK1BoaUXg6Z.../viewform
Kako bo potekal kviz?
Vodjem skupin bomo na dan trivie na e-mail naslove poslali podrobnejša navodila in povezavo do platforme, kjer se bo trivia odvijala.
Le to naj vodje posredujejo še ostalim članom svoje ekipe.
Predstavitev s trivialnimi vprašanji se bo predvajala na izbrani platformi.
Način komunikacije znotraj ekip prepuščamo vaši lastni izbiri.
V primeru vprašanj nam lahko pišeš na Facebook profil DŠPM.
Organizacijska ekipa se veseli vaših prijav in druženja z vami!


Psiholog, naokrog! - 10 December ob 19:00

»Studying abroad is the single most effective way of changing the way we view the world« – Chantal Mitchell

Moving borders team, ki deluje v okviru Društva študentov psihologije Maribor, v četrtek 10.12.2020 ob 19. uri organizira dogodek, na katerem bodo predstavljene vse informacije, povezane z izmenjavo in študiranjem v tujini. Spoznali boste ERASMUS + izmenjave, raziskovalno pripravništvo ter možnosti magistrskega in doktorskega študija v tujini.
Dogodek bo potekal v spletnem okolju MS Teams. Nekaj dni pred dogodkom vam bomo na vaše elektronske naslove posredovali podrobnejša navodila s povezavo do sestanka.


Ekipa Moving borders team se že veseli srečanja z vami


Zoom Joga s Katjo Lebar - 8 December ob 19:00

Za vse, ki potrebujete nekaj sprostitve med študijem/delom na daljavo, ekipa Psihonirvane v torek, 8. 12. 2020, ob 19h, organizira Zoom Jogo s Katjo Lebar. Potekala bo preko Zooma.

Joga  je družina starodavnih hindujskih duhovnih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost.

Številne študije so pokazale, da prakticiranje joge pozitivno vpliva na duševno in telesno zdravje, in sicer zmanjšuje stres in anksioznost, dviga pozitivno razpoloženje in samozavest ter lajša bolečine v vratu, ramenih in križu.

Za vadbo potrebujete le vadbeno podlogo in udobna oblačila.

Jogo bo vodila Katja Lebar, dipl. med. sestra, ki dela v promociji zdravja in zdravstvene vzgoje otrok ter mladostnikov.

Prijave sprejemamo na sledeči povezavi: https://forms.gle/h1NWtSA9Kx8SYXdDA. Na dan dogodka boste prejeli kodo in navodila za priključitev k Zoom sestanku. Ekipa Psihonirvane se že veseli druženja z vami ob online jogi!

Forenzična psihologija z dr. Igorjem Arehom, izr. prof. - 24 November ob 16:30

Skupina Edukator vas v torek, 24.11.2020 ob 16:30, vabi na predavanje na temo: Forenzična psihologija z dr. Igorjem Arehom, izr. prof.


Govorili bomo o: pridobitvi ustrezne izobrazbe in delu na področju forenzične psihologije, forenzični psihologiji v Sloveniji, najnovejšem izdanem članku Igorja Areha.

Predavanje bo potekalo v MS Teams. Za udeležbo se predhodno vpišite v priloženo tabelo:https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fspreadsheets%2Fd%2F1mu5sBB3h3Vj12OU0n...

Koda za vstop v skupino vam bo posredovana po vpisanem gmail naslovu ali pa boste dodani v skupino.

Okrogla miza: Sodobna družina - 8 October ob 18:00

Glavni kot tudi zadnji dogodek v sklopu projekta Kako si? Maribor se bo letos odvijal v četrtek, 8. oktobra ob 18. uri v prostorih Zveze prijateljev mladine Maribor. Za vas smo pripravili srečanje v sklopu strokovne okrogle mize, ki bo govorila o sodobni družini.

Nagovorili bomo raznolikosti sodobnih družin, izzive, s katerimi se družine srečujejo v različnih razvojnih obdobjih ter na kakšne načine in s kakšnimi učinki vstopa v družinske odnose vse večja raba IKT.
Ravno prisotnosti tehnologije v družinah bomo v nadaljevanju namenili več pozornosti ter osvetlili tako prednosti IKT kakor tudi nevarnosti, ki jih ta prinaša tako za razvoj otrok in mladostnikov ter posledično družinske odnose.
Ne bomo pozabili niti na razne stereotipe o vzgoji in čas namenili razmisleku o tem, kako omenjene vsebine družinam približati in olajšati v prihodnje

Spremljajte dogodek na Facebook strani in stran Kako si? Maribor, kjer vam bomo razkrili goste okrogle mize.

Dogodek je brezplačen in odprt za javnost.
Prisrčno vabljeni!
______________

Vsi dogodki ''Kako si?'' Maribor bodo organizirani v skladu s priporočili NIJZ o preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki vključujejo varnostno razdaljo, razkuževanje in vodenje seznama udeležencev. Bodimo odgovorni!
O kakršnihkoli spremembah zaradi poslabšanja epidemiološke slike boste pravočasno obveščeni. V primeru zaostritve ukrepov ali poslabšanja epidemiološke slike se bo dogodek z gosti prenašal v živo preko našega Facebook in Instagram profila.

Filmski večer: Short Term 12 - 7 October ob 18:00

Ste že kaj pogrešali ogled filmov v kinu?

V sklopu projekta Kako si? Maribor bodo na račun prišli tudi ljubitelji filma, saj vam bomo organizatorji skušali pričarati prav posebno kino vzdušje.

V sredo, 7. oktobra ob 18. uri si bomo v prostorih Zveze prijateljev mladine ogledali film Short Term 12, s katerim bomo osvetlili letošnjo tematiko projekta ''Kako si?'' Maribor.

Short Term 12 je manjši dom za otroke iz problematičnih družin in mladoletnike, ki iz različnih razlogov ob sebi nimajo bioloških staršev ali bližnjih sorodnikov, ki bi jih lahko vzeli pod svoje okrilje. Zgodbo spremljamo skozi perspektivo mlade nadzornice Grace, ki z mešanico nepopustljivosti, strasti in sočutja skrbi za manjšo skupino najstnikov. Vsi ti otroci imajo svoje zgodbe in Grace se skupaj s kolegi poskuša približati maldostnikom z grenko preteklostjo in jim stati ob strani, v tej kritični fazi odraščanja.
Nagrada občinstva in strokovne žirije na teksaškem South by Southwest (SXSW), štiri nagrade v švicarskem Locarnu in nominacije v treh kategorijah za pomembno Independent Spirit nagrado, so le tista najbolj zveneča priznanja v dolgem seznamu nagrad, ki jih je od premiere v SXSW festivalu prejel ta neodvisni film.

Prisrčno vabljeni!
______________

Vsi dogodki v okviru projetka ''Kako si ?'' Maribor bodo organizirani v skladu s priporočili NIJZ o preprečevanju okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki vključujejo varnostno razdaljo, razkuževanje in vodenje seznama udeležencev. Bodimo odgovorni!
O kakršnihkoli spremembah zaradi poslabšanja epidemiološke slike boste pravočasno obveščeni.

Dosjeji Ψ: o družini - 6 October ob 17:00

Bi želeli izvedeti več o družini kot predmet raziskovanja v psihologiji? Do kakšnih ugotovitev so prišle nekatere pretekle raziskave?

Potem se nam pridružite v torek, 6. oktobra ob 17. uri v domačem ambientu Pisarne (Vetrinjska ulica 30), kjer boste lahko prisluhnili kratkima predavanjima o družini.

Dosjeji Ψ so skupina študentov psihologije iz Društva študentov psihologije Maribor, ki skuša tako presenetljiva odkritja kot tudi najbolj samoumevna prepričanja s področja psihologije predstaviti na kratek, poljuden in znanstveno utemeljen način.

Temi predavanj vam razkrijemo kmalu!
Dogodek je brezplačen in odprt za javnost.
Prisrčno vabljeni!
______________

Dosjeji Ψ: o družini kot tudi ostalo dogajanje v okviru projekta Kako si? Maribor bo potekalo v skladu s smernicami NIJZ o širjenju virusa Sars-CoV-2, ki vključujejo varnostno razdaljo, razkuževanje in vodenje seznama udeležencev. Bodimo odgovorni!
Trudili se bomo omogočiti tako strokovne kot varne dogodke, od katerih boste odnesli le novo znanje.
V primeru zaostritve ukrepov ali poslabšanja epidemiološke slike se bo dogodek z gosti prenašal v živo preko našega Facebook in Instagram profila.

Psiho-trivia z DŠPM - 1 May ob 20:00

Trivia na daljavo? Challenge accepted!

Bližajo so prvomajski prazniki, ki jih zaradi izolacije ne bomo preživeli kot običajno. Z namenom popestritve prvomajskega vikenda, povečanja kognitivne aktivnosti in občutka družbene pripadnosti smo se v DŠPM odločili, da organiziramo prav posebno trivio, namenjeno psihologom ali ljubiteljem psihologije. Kviz bo potekal v petek, 1. maja, s pričetkom ob 20. uri.

Kako lahko sodeluješ?
Zberi ekipo z največ 5 člani in določite vodjo ekipe, ki naj izpolni obrazec na tej povezavi: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScxRHOzDOT6ogTGryfXX2a9FmsEsZ82lKS6VAfxjvjAUtWFzA/viewform

Kako bo potekal kviz?
Vodjam skupin bomo dopoldne na dan trivie na e-mail naslove poslali kodo za vstop v skupino na Microsoft Teams, ki jo bodo posredovali naprej še ostalim članom skupine. V skupini bo predvajana predstavitev z vprašanji, ki jo bodo spremljali organizatorji kviza. Vsaka skupina bo zapisovala odgovore v svoj Google dokument.
Način komunikacije znotraj ekip prepuščamo vam.

In še...
Za najboljše tri skupine smo pripravili tudi majhne nagrade. Za prevzem nagrade bomo v stiku s člani skupine.

Oblika kviza onemogoča nadzor nad goljufanjem, vendar smo prepričani, da boste sodelovali po načelu fair-play in da v času odgovarjanja ne boste uporabljali drugih virov. Navsezadnje - namen trivie je večerno druženje s kolegi psihologi in učenje, ki ne vključuje pisanja poročil ali seminarskih nalog. 

V primeru vprašanj nam lahko pišeš na Facebook profil DŠPM.
Organizacijska ekipa se veseli vaših prijav in druženja z vami! 
Predizpitni piknik psihologov - 11 June ob 16:00

Študijsko leto se počasi končuje, pred nami so izpiti in tako je prišel čas, da se še zadnjič pred poletjem skupaj družimo in sprostimo.🎉

11. junija bomo na Fontani imeli piknik, na katerem se boste lahko že tradicionalno pomerili v odbojkarskem turnirju 🏐, imeli pa boste priložnost sodelovati tudi v beer pong turnirju! 🍻 Na spodnji povezavi lahko prijaviš sebe in svojo ekipo! 🤾‍♂️
https://forms.gle/hu9gQ9hb6CiuDwap7

Če se želiš udeležiti piknika, se moraš nujno prijaviti na spodnji povezavi do 9. junija!
https://forms.gle/BKESHY9CrgezNAdv6

Poskrbljeno bo tudi za hrano, zato res ne smeš manjkati! 😋

Piknik je odprt tudi za vse ostale študente.

Se vidimo, vaš DŠPM! ☀️

Maribor, mesto zdravja. - 22 May ob 12:00

»Ko si zdrav imaš veliko želja, ko zboliš pa le eno – da bi bil zdrav.«

Zdravje je v današnjem času ena izmed najpomembnejših vrednot. Kljub temu, da se je zdravstvena oskrba do danes močno izboljšala, se na področju zdravja srečujemo s številnimi izzivi.

Društvo študentov medicine Maribor, v sodelovanju z Društvom študentov psihologije Maribor, Študentsko organizacijo Alma Mater in Študentskim svetom Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Mariboru organizira dogodek Maribor, mesto zdravja. S sloganom »Vzemi zdravje v svoje roke.«, bomo študentje, z na dokazih podprtim znanjem, mimoidočim prikazali kako najboljše skrbeti za svoje psihofizično zdravje.

Dogodek bo potekal v sredo, 22.5.2019, na Glavnem trgu, med 12. in 18. uro.

Z dogodkom želimo vsem prebivalcem Mestne občine Maribor ponuditi praktične vsebine, s katerimi bodo lahko vplivali tako na svoje navade, kakor tudi na navade znotraj svoje družine in prijateljskega kroga. Z ozaveščanjem o pomembnosti preventive želimo pomagati razbremeniti celoten zdravstveni sistem in prikazati pomen celostnega (zdravstvenega) pristopa k posamezniku.

Pridružite se nam in naredite korak v smer boljšega zdravja zase in svoje bližnje.

Vljudno vabljeni!

Dosjeji Ψ: niz kratkih psiholoških predavanj - 16 May ob 18:00

Tokrat pripravljamo dogodek v sklopu TVU - Teden vseživljenjskega učenja in postregli bomo s čisto novimi temami:
Adelisa Huskić: Kdaj ljudje (ne) pomagamo?
Špela Novak: Kako se patološki narcis znajde v sodobnem svetu?
Mihaela Gros: Ščepec glasbe in plesa na dan odžene starostne muhe vstran

Izvedeli pa boste tudi, kako se je odvila Know your worth - then add tax izmenjava med Slovenijo in Litvo, v kateri je sodelovalo 28 mladih iz različnih okolij. Projekt je spodbudilo opažanje, da v lokalnem okolju primanjkuje podpore za aktivno sodelovanje mladih na trgu dela kljub temu, da prav mladi predstavljajo petino celotne populacije brezposelnih v Sloveniji. Namen je tako bil spodbuditi večjo inkluzijo predvsem izključenih, ranljivih mladih, ki niso zaposleni in niso vključeni v izobraževanje/usposabljanje za pridobitev poklica, ob tem pa se dotakniti tudi vprašanja privilegijev in enakosti ter problematike brezposlenosti mladih.

Vabljeni v četrtek, 16. 5., ob 18. uri v Salon uporabnih umetnosti! :)

Dogodek je brezplačen in odprt za javnost.

Več o skupini Dosjeji Ψ izveš tukaj: https://www.facebook.com/dosjejipsi/

Dan dobrega počutja - 24 April ob 08:30

Psihonirvana, skupina Društva študentov psihologije v Mariboru, letos v aprilu ponovno pripravlja Dan dobrega počutja, kjer se bodo čez cel dan zvrstili različni dogodki namenjeni ozaveščanju pomembnosti skrbi za duševno in telesno zdravje, promoviranju zdravega življenjskega sloga ter krepitvi telesnega in duševnega zdravja udeležencev. Skratka, naš cilj je na zabaven način razširjati misel o pomembnosti zdravega duha v zdravem telesu.

V ta namen smo za vas pripravili:

Častimo zdrav zajtrk:
Ker vemo, da se dan po jutru pozna, hkrati pa se zavedamo, da je med faksom, treningi, pijačkami s prijatelji in ostalimi obveznostmi včasih težko najti čas, da si pripraviš kaj zdravega za pod zob, smo se odločile, da v avli Filozofske fakultete pripravimo mize in jih napolniti s sadjem, jogurtom, müsliji, čajem in vsem, kar spada zraven. Ustavi se kaj pred/med/po predavanjih - me častimo.
Kdaj in kje: 8.30-11.00, Avla FF UM.

Kako s stresom - delavnica o stresu in tehnikah sproščanja:
Študentsko življenje zna biti zelo stresno, tako tekom semestra, še posebej pa v izpitnem obdobju. Da ne omenjamo še vseh ostalih obveznosti in problemov, ki nam kradejo notranji mir. Tako bodo študentke druge stopnje študijske smeri psihologije, Sandra Terplan, Nataša Divjak in Polonca Borko v delavnici predstavile nekaj načinov spoprijemanja s stresom ter z skupaj udeleženci preizkusile nekaj najpogostejših tehnik sproščanja – da boste v naslednje izpitno obdobje vstopili (vsaj malo bolj) pripravljeni.
Kdaj in kje: 11.30-13.00, FF UM (predavalnica 1.6).
Ker je število mest za udeležbo omejeno, vas prosimo, da se vpišete v prijavnico: https://forms.gle/xgsUHyKAP12EiHdC8

Povezava med duševnimi procesi in telesom – cikel kratkih predavanj:
S vprašanjem povezave med duševnim in telesnim se človeštvo ukvarja že zelo dolgo – aktualno pa ostaja tudi danes, saj nam vedno natančnejši instrumenti omogočajo vse natančnejše proučevanje odnosa, hkrati pa ima omenjena povezava pomembno uporabno vrednost za posameznika. Raziskave namreč kažejo, da lahko z duševnim procesi hote ali nehote vplivamo na naše telo, prav tako pa lahko s spremembami v delovanju telesa vplivamo na duševne procese. Te zanima več? Pridi poslušat! Z omenjeno tematiko se bodo na predavanju ukvarjali trije strokovnjaki: Sanja Roškar, mag. psih, bo govorila o Vlogi kliničnega psihologa na somatskih oddelkih bolnišnic (psihološki vidiki telesnih bolezni), doc. dr. Andraž Stožer, dr. med., bo govoril o Fiziologovem pogledu na stres in športna psihologinja doc. dr. Janja Tekavc, bo govorila o Uspešnem spoprijemanju s stresom: telesna vadba ali tehnike sproščanja?
Kdaj in kje: 17.00-18.30, FF UM (predavalnica 0.2).

Zabava z učenjem korakov swinga:
Po pestrem dnevu raznovrstnih dogodkov bomo večer preživeli v družbi plesalcev swinga. V svet swing scene nas bo vpeljalo plesno društvo The SwingBrats, ki redno prireja plesne večere, tečaje in delavnice - sedaj pa bodo svojo strast do plesa podelili še z nami.
Kdaj in kje: od 21.00 naprej, Štuk.
Ker je število mest za udeležbo omejeno, vas prosimo, da se vpišete v prijavnico: https://forms.gle/rBN2GFa4WagsK48C8

Vsi dogodki so brezplačni in odprti za javnost!

Prijatelji dogodka: ŠOUM, Študenski svet FF UM, ŠTUK, Dolenjske lekarne, Fitnes Slavija, The Swing Brats, Lush, Fotokopirnica Jazbec, Narodni dom Maribor, Eko socialna kmetija Korenika.

Teden možganov 2019 v Mariboru: Na pragu bolečine - 14 March ob 18:30

V društvu Sinapsa že več kot desetletje organizirajo dogodke za strokovno in laično javnost, ki se jih vsako leto udeleži več tisoč ljudi. Eden najbolj odmevnih dogodkov je Teden možganov, ki bo letos v tretjem tednu marca zaživel tudi v Mariboru. 

Tokratna tema bo BOLEČINA, ki jo ustvarjalci dogodka Tedna možganov razumejo zelo široko, zato se bo med 12. in 16. marcem v Mariboru odvil sklop predavanj in dveh delavnic, kjer se bomo teme BOLEČINA dotaknili s psihološkega, antropološkega, fizioterapevtskega, medicinskega in tudi psihoterapevtskega vidika.

Ekipi ustvarjalcev se je v Mariboru letos pridružilo tudi Društvo študentov psihologije Maribor, ki bo program obogatilo z že tradicionalnimi Dosjeji Ψ, kjer so študentje psihologije pripravili niz zanimiv kratkih predavanj:

- Kdaj telesna bolečina govori tudi o duševni bolečini? - Sanja Zupančič
- Ali lahko bolečino obvladujemo s hipnozo? - Mirjam Fašmon
- Kaj žalovanje je in kaj ni?- Sabina Majerič
- Ko bolečina ugaja, a užitek boli - Vita Vuk

Predavanja se bodo odvila v Vetrinjskem dvoru.

Več o podrobnostih dogodka najdete na FB: https://www.facebook.com/events/366469040840493/

Ogled zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora Celje - 1 March ob 09:00

Edukator vabi na ogled Zavoda za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje, v katerem boste imeli priložnost pobližje spoznati delo psihologov ustanove ter si zapor tudi ogledati. Ogled je namenjen vsem, ki jih tovrstno delo zanima, posebej priporočljiv pa je za bodoče psihologe.

Ogled bo potekal v petek, 1. 3. 2019, ob 9:00 v Zavodu za prestajanje mladoletniškega zapora in kazni zapora Celje
(Linhartova ulica 20, Celje).

Vsi, ki se boste ogleda udeležili se vpišite v priloženo tabelo. Pred vstopom v zavod, se bomo pred zavodom zbrali ob 8:50.

Vsi zainteresirani se vpišite v priloženo tabelo. Prevoz do zavoda si udeleženci organiziramo sami, zato se tisti, ki lahko vozite vpišite v tabelo pod razdelek »voznik«. Potni stroški se delijo med vse potnike v avtu.

Število mest je omejeno na 25 udeležencev.

Vljudno vabljeni!

Vaš DŠPM

Povezava do tabele: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1JRuRaZXpsycLyOb1wsY-fgwO4Py-pnoymQFnWw-ldV8/edit?usp=sharing

Poizpitna delavnica joge - 25 February ob 17:30

Izpitno obdobje se počasi izteka in ker vemo, da je to za študente zelo stresno obdobje, za vas, v sodelovanju z društvom Joga v vsakdanjem življenju, pripravljamo brezplačno delavnico joge. Skupaj se bomo sprostili in napolnili baterije za nov semester.

Nekaj o društvu Joga v vsakdanjem življenju:
Telesno zdravje je eden najpomembnejših temeljev našega življenja. Znani izrek pravi: "Zdravje ne pomeni vsega, toda brez zdravja, je vse ostalo brez pomena." Jogijske telesne vaje (asane), dihalne vaje (pranajame), tehnike sproščanja in meditacije pomagajo ohranjati in krepiti naše zdravje. Joga v svojem bistvu uči, da lahko dosežemo mir in zadovoljstvo samo tako, da uravnovesimo naše celotno bitje na vseh ravneh obstoja. Sistematično in postopoma nas vodi k fizičnemu zdravju, umiritvi duha in spoznavanju samega sebe.

Društvo Joga v vsakdanjem življenju Maribor deluje že 27 let in v tem obdobju neprekinjeno organizira redno vadbo joge na celotnem področju severovzhodne Slovenije. Trenutno obiskuje vadbo na na obeh lokacijah v Mariboru okrog 400 vadečih, ki iedensko vadijo v začetnih in nadaljevalnih skupinah klasične vadbe joge ali v posebnih skupinah kot so joga za hrbtenico, joga za sklepe, joga proti stresu in tečaj meditacije samoanalize.

Več si lahko preberete na njihovi spletni ali pa Facebook strani:
https://www.joga-maribor.org/, https://www.facebook.com/joga.maribor/

Vadba bo potekala v ponedeljek 25.2. ob 17.30 v Vadbeni enoti Studenci, Ruška cesta 104. Trajala bo nekje 1 uro.

Oblecite se v udobna, ohlapna oblačila. Podlogo si lahko prinesete s seboj, ni pa nujno, saj bodo na voljo v dvorani.

Zaradi omejenega števila mest, prosimo, če predhodno potrdite prisotnost. Prednost imajo člani DŠPM: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1uVo59VIgDvKdEeG4pRhM4l9cBhX8s9xN-tsN_Q97nZo/edit?usp=sharing

Dogodek je brezplačen in odprt za javnost. 

Povezava do dogodka na FB: https://www.facebook.com/events/248004392801952/ 

Pridi se sprostit z nami!
Skupina PSIHONIRVANA

Delavnica hipnoze - 17 January ob 17:00

V četrtek, dne 17.01.2019, skupina Psihonirvana ob 17. uri organizira delavnico hipnoze. Delavnica se bo izvajala na Filozofski fakulteti Maribor v učilnici 2.7 FF.

Kaj je to hipnoterapija in kako nam lahko pomaga v vsakdanjem življenju?

Izvajalka Mirjam Fašmon nam bo na začetku, v teoretičnem delu predstavila hipnozo, tehniko, kjer spremenimo svoje stanje zavesti ter postanemo bolj sproščeni. Potem pa sledi praktični del, skupinska hipnoza, ki bo nas sprostila, omogočila izkustva hipnotičnega transa in nas pripravila na bližajoče se izpite.
Udeleženci bodo lahko zmanjšali tesnobo pred izpitnim obdobjem, se sprostili, povečali svojo koncentracijo in se naučili kako vse to uporabljati doma na sebi.

Dosjeji Ψ: niz kratkih psiholoških predavanj - 20 December ob 18:00

V prihajajočem ciklu predavanj, ki se bodo odvijala v četrtek, 20. 12., v SALONU UPORABNIH UMETNOSTI, bodo prvič predavale nove članice skupine:
- Adelisa Huskić: Več jezikov znaš, več veljaš?
- Mihaela Gros: Kako depresija spremeni naše možgane?
- Sabina Majerič: Prvega (vtisa) ne pozabiš nikoli?

Vabljeni! :)

Dogodek lahko spremljate tudi na spletni povezavi https://www.facebook.com/events/1006944619489409/?active_tab=about

10. obletnica Oddelka za psihologijo FF UM - 13 December ob 17:30

Končno smo dočakali 10. obletnico Oddelka za psihologijo FF UM! :)

Prireditev, ki je namenjena ne le bivšim in sedanjim študentom psihologije, temveč tudi že uveljavljenim strokovnjakom in širši javnosti, bo usmerjena k refleksiji dosežkov oddelka in diskusiji o širšem kontekstu psihologije kot znanosti. Konkretno bo pozdravnim nagovorom povabljenih gostov sledil osrednji del prireditve, okrogla miza (Psihologija: Znanost o ljudeh za ljudi?), dogajanje pa se bo zaključilo s pogostitvijo in druženjem. 


Več o dogodku na naslednji spletni strani: https://www.facebook.com/events/456449368092485/

Brucovanje psihologov - 13 November ob 22:00

Krepko smo že zakorakali v novo študijsko leto, vendar pa seveda nismo pozabili na to, da moramo nove bodoče psihologe sprejeti v svoje vrste na naš tradicionalni način. 13. novembra bomo tako v klubu KMŠ ob 22. uri pričeli z zabavo, na kateri bodo bruci lahko postali resnično pravi študentje psihologije! Prve letnike prav tako opozarjamo, da je udeležba za vse obvezna, tako kot na vajah!
Zato vljudno vabljeni, da se nam pridružite na brucovanju psihologov!🎉

P.S. Gostje bodo ob vhodu v klub prejeli tudi svetleče zapestnice, ki bodo še popestrile že tako noro zabavo!


Prostovoljni prispevki so zaželeni.

Kostanjev piknik študentov psihologije - 23 October ob 16:00

Oktober je zopet tu, z njim pa tudi naš kostanjev piknik! 🌰


Vabimo vas, da se nam pridružite v prijetnem ambientu ŠRC Fontana, kjer se bomo ob pečenih kostanjih študentje psihologije in profesorji družili in poglabljali naše vezi.


Vljudno vabljeni!

Ogled filma Ex Machina s strokovnim komentarjem - 10 April ob 17:00

Ogled filma Ex Machina s strokovnim komentarjem - 10. 4. 2018 ob 17:00

Ekipa Psihološkega inkubatorja vabi na filmski večer, ki bo v torek, 10. 4. 2018, ob 17. uri na Filozofski fakulteti v predavalnici 0.3. Ogledali si bomo film Ex MAchina, strokovni komentar pa bo podal dr. Janez Bregant.

P.S.: Poleg tega, da si boš imel/a priložnost zagotoviti aktualno številko Psihološkega Inkubatorja (Inteligentnost), boš ob ogledu filma in diskusiji lahko užival/a ob slastnih prigrizkih!

VABLJENI!

Link do dogodka na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1781350805515286

Spremljajte nas na Facebooku: https://www.facebook.com/psiholoski.inkubator/


Filmski večer: Navihani Bram - 7 March ob 18:30

Edukator 7.3.2018 ob 18:30 vabi na filmski večer v Vetrinjski dvor. Ogledali si bomo film Navihani Bram, na katerega bo strokovni komentar podala dr. Katja Košir. Projekcija filma je namenjena vsem študentom psihologije, diskusija po filmu pa bo odprta tudi za ostale študente. Slednji se lahko pridružite ob 20:00.

O filmu: Bram je vedoželjen deček, ki komaj čaka na prvi šolski dan, ko bo lahko začel spoznavati nove stvari, a kaj ko naleti na učitelja, s katerim se nikakor ne ujameta. Ta od svojih učencev zahteva mir, poslušnost in veliko pozornosti kar pa Bramu povzroča velike težave. Veselje nad šolo zato hitro izpuhti. Ko učitelj zaradi zlomljene noge pristane v bolnišnici, ga nadomesti nov. Ta uvede nove načine poučevanja, ki v Bramu ponovno prebudijo voljo in motivacijo do šole.

O predavateljici: Katja Košir je izredna profesorica na Pedagoški in Filozofski fakulteti univerze v Mariboru. Njeni raziskovalni interesi obsegajo predvsem preučevanje dejavnikov učne uspešnosti. Izmed teh jo najbolj zanima področje socialnih odnosov v šoli, natančneje odnosov med vrstniki ter med učitelji in učenci.


Terapija z gongi - 28 February ob 16:00

Psihonirvana vabi na Terapijo z gongi

KDAJ ? 28.2. ob 16:30
KJE? Dijaški dom Maribor (Gosposvetska cesta 89).

S seboj imejte blazine (armafleks podloga).

Dobimo se 28.2 ob 16:10 pred dijaškim domom.

Skupščina 2017 - 6 December ob 19:00

Ponovno je leto naokoli in s tem tudi čas, da obeležimo še eno leto delovanja Društva študentov psihologije Maribor. Da proslavimo super leto, ki je za nami, ter aktivno vstopimo v novo leto, vas vabimo na letno skupščino, ki bo 6.12.2017 ob 19:00 v predavalnici 0.2 Filozofske fakultete UM.

Na skupščini bodo potekale tudi volitve za DŠPM, kjer bomo izvolili novega predsednika, podpredsednika, tajnika in blagajnika društva.

Na skupščino ste vabljeni vsi člani DŠPM !

Čajanka: O blogu in še čem in zaključek dogodka - 13 October ob 11:00

Vabljeni na čaj ali kavo, v CLC kavarno na Poštni ulici v petek, 13. 10., ob 11. uri. Čajanko bo vodila Špela Krajnc, študentka novinarstva na Univerzi v Groningenu, gostji pa bosta blogerki Sara Zavernik (The Blonde Bliss) in Ana Cepec (Sweetannesblog). O čem bomo govorili? O blogu in še čem. ;)

Če te zanima več o Špeli, Sari ali Ani, prečekiraj našo spletno stran:https://kakosi-mb.com/, Saro (The Blonde Bliss) in Ano (Sweetaneesblog) pa lahko poiščeš tudi na Facebooku ali Instagramu.

Po čajanki pa ostani in se podruži z nami ob prigrizkih in domačih dobrotah, da skupaj zaključimo letošnji omrežen projekt. Se vidimo na čaju/kavici! :)

Mreženje ob korakih salse - 12 October ob 21:30

Vabljeni v Kavarno Trust, kjer bo potekalo medsebojno druženje ob prijetni glasbi, povezovanje, gibanje, smeh in zabava ob premagovanju psihomotoričnih izzivov. S skrbno pripravljenim programom in vodenimi plesnimi animacijami afro-karibskih plesov pod vodstvom Gorana Marića - GM Studio bomo poskrbeli za nepozabno zabavo "malo drugače".

Dosjeji Ψ - 12 October ob 18:00

Vabljeni na niz kratkih predavanj Dosjeji Ψ, ki bodo potekala v Vetrinjskem dvoru, na Vetrinjski ulici 30. 

Predavali bodo:

-Jasmina Kristovič: Duševno zdravje in beg v zasvojenost z internetno spolnostjo
-Bojan Musil: Selfie in mi
-Mirjam Fašmon: Izzivi igre Blue whale - kako daleč smo pripravljeni iti?
-Alja Vižintin: Omrežena osebnost

O zasvojenosti s spletom - 12 October ob 15:00

Tako v domačem, kot v delovnem okolju, je uporaba naprav za zabavo vedno pogostejša.  To ne velja le za otroke in mladostnike, temveč tudi za odrasle. Pri tem se svetovalnim, terapevtskim in drugim strokovnim delavcem porajajo vprašanja: Kaj pomeni uravnotežena uporaba spleta, so morda kakšni škodljivi učinki uporabe, kaj pa prednosti, kako prepoznati zasvojenost s spletnimi vsebinami, kateri so rizični in varovalni faktorji? Na vprašanja odgovarja predavanje "Logout - o zasvojenosti s spletom", ki ga bo vodila Špela Reš.

Predavanje bo na Univerzi v Mariboru, v dvorani Boris Podrecce

Poslovno mreženje na spletu - 11 October ob 16:00

Te zanima, kako si zgraditi osebno blagovno znamko z uporabo LinkedIn, največjega poslovnega družbenega omrežja? Potem se nam pridruži na interaktivnem predavanju, ki bo potekalo v sredo, 11. 10., ob 16.00 v predavalnici 0.2 na Filozofski fakulteti v Mariboru. Na interaktivnem predavanju bomo govorili o osnovah izgradnje dobrega profila in poslovnih priložnostih, ki nam jih ponuja.

Predavala bo Lara Delić, psihologinja in strokovnjakinja za področje HRM. Je zunanja predavateljica na oddelku za psihologijo na Filozofski fakuleti v Mariboru, vodja raziskav in razvoja v podjetju Evra d.o.o. ter izvršna urednica revije Direktor. Več o predavateljici si lahko prebereš na naši spletni strani: https://kakosi-mb.com/.

Pridi in začni z gradnjo svoje osebne blagovne znamke.

Okrogla miza: Omrežen ali ujet v mrežo? - 10 October ob 18:00

Smo glavni akterji pri spletanju omrežja ali smo ujeti v mrežo, iz katere se ne znamo osvoboditi? Kateri so pozitivni in negativni vplivi uporabe družbenih omrežij na naše duševno zdravje?
Pridi na okroglo mizo, ki bo potekala v torek, 10. 10., v amfiteatru Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in se nam pridruži pri razmišljanju o teh in še mnogih drugih vprašanjih.
Pri okrogli mizi bodo sodelovali Katja Košir, Bojan Musil, Nenad Čuš Babič in Boris Vezjak, moderirala pa jo bo Lucia Klasinc. Več o govorcih in o moderatorki si lahko prebereš na naši spletni strani: https://kakosi-mb.com/.
Boš aktivno omrežen/a z nami? ;)

Predavanje: Poznajo nas bolje, kot se mi sami - 10 October ob 15:00

Te zanima, kako oglaševalci s pomočjo naše spletne aktivnosti in regresijske funkcije o nas lahko izvedo vse: od osebnostne strukture do spolnih preferenc? Potem se nam pridruži v torek, 10.10., ob 15. uri v dvorani Severni stolp na Univerzi v Mariboru.
Predaval bo Marko Vrtovec, univerzitetni diplomiran psiholog in inženir elektrotehnike, ki ima veliko izkušenj s trženjem, komuniciranjem, prodajo in pri delu z ljudmi. Je tudi predsednik Društva psihologov Slovenije, coach, predavatelj, sodelavec Društva za marketing Slovenije...
Te zanima več o predavanju ali predavatelju? Obišči našo spletno stran:https://kakosi-mb.com/ in seveda, pridi na predavanje ;)

Kako je v medmrežju imeti vsega preveč ? - 9 October ob 15:00

Vabljen/a na prvo predavanje v omreženem tednu!
Predaval bo Nenad Čuš Babič, raziskovalec in učitelj na Univerzi v Mariboru, ki se med drugim ukvarja z vprašanji, ki se dotikajo človeka v stiku z informacijskimi tehnologijami na različnih področjih življenja in dela.
Te zanima več o predavatelju ali predavanju? Obišči spletno stran:https://kakosi-mb.com/, ali še bolje, kar pridruži se nam v ponedeljek, 9. 10., ob 15.00 v dvorani Borisa Podrecce Univerze v Mariboru.

Otvoritev projkta - Nit na nit mreža - 9 October ob 08:30

Pridruži se nam na otvoritvi projekta "Kako si? Omrežen.", kjer se bomo mrežili, se družili, debatirali, izmenjevali sporočila na "retro" način... tam pa ti bomo na voljo tudi za kakršnakoli vprašanja v povezavi s programom ali vsebino projekta. In seveda bomo poskrbeli tudi za tople napitke ter pripomočke za slajše jutro.


Ekipa Kako si? Maribor

Predstavitev društva Hospic - 1 June ob 15:00

Skupina Edukator vas v okviru Društva študentov psihologije Maribor vabi na predavanje, kjer se nam bo predstavilo Slovensko društvo Hospic. Predavanje bo obsegalo: predstavitev društva Hospic, predstavitev vloge psihologa v njihovi dejavnosti in predstavitev možnosti opravljanja prostovoljstva.

Predavanje bo potekalo v četrtek, 1.6.2017, ob 15:00 na Filozofski fakulteti v Mariboru v predavalnici 2.20, izvedla pa ga bo predstavnica društva Hospic, ga. Nada Wolf.

</mail/u/0/s/?view=att&th=15c372b1f8edea68&attid=0.1&disp=emb&realattid=ii_15c1c22fd74f7f98&zw&atsh=1>

Vsi zainteresirani se vpišite v tabelo na spodnji povezavi:

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1XCPG5WITMC41XvZcCKRvx26giu10lPmp4iP0NYHYazY/edit?usp=sharing

Vabljeni!

Zvočno potovanje z gongi - 22 May ob 18:00

Skupina Psihonirvana vabi na dogodek: ZVOČNO POTOVANJE Z GONGI

Zvočna kopel je meditacijsko sprostitvena tehnika, ki pomaga pri umirjanju uma in sproščanju telesa. Uporabljamo jo kot orodje za globoko sprostitev in za doseganje drugih stanj zavesti. Kopel deluje globinsko in intenzivno na vsako celico v telesu. Ko se um prepusti zvoku, pride do občutka brezčasja in lebdenja. Pri zvočni kopeli uporabljamo različne inštrumente. Gong je med najmočnejšimi zvočnimi orodji za dvig zavesti in se uporablja že vsaj dva tisoč let. Proizvaja močan zvok, ki s svojimi vibracijami stimulira telo in vpliva na površino kože. Pedagog in glasbenik Johannes Heimrath je že v 80-ih letih 20. stoletja trdil, da zvok gonga najbolj pomaga pri bolečinah v vratu, glavobolih in številnih drugih težavah na telesni ravni. Zvok gonga nas tudi globoko sprošča in nam jasni misli. Poslušalca spravi v meditativno stanje, v katerem se lažje znebimo podzavestnih naučenih vzorcev. To pomeni, da se naša zavest umika in vstopamo v podzavest. Ko vstopimo v to stanje, lahko prenesemo naše zavestne odločitve v podzavestne. V tem stanju budnega sanjanja se osvobajamo strahov, negativnih vzorcev ter blokad.Vsi, ki bi se želeli podružiti in sprostiti pred prihajajočimi izpiti, ste v ponedeljek, 22.5. 2017 ob 18. uri vabljeni na zvočno terapijo z gongi, ki jo bo vodila usposobljena in izkušena izvajalka Lučka Šantl.

Za delavnico je potrebna predhodna prijava na: 

https://docs.google.com/document/d/1H4MQbqiW6P8kV7tdXYG2Mgvncp4xB6llx_GpyJK4pRY/edit?usp=sharing

PsihoŠIK 2017 - 19 May ob 09:30

PsihoŠIK oziroma psihološka študentska integracijska konferenca je projekt, ki ga izvajamo študentje psihologije v okviru Društva študentov psihologije Maribor v sodelovanju s Študentskim svetom Filozofske fakultete UM in Študentskega sveta UM z namenom, da med študenti in med strokovnjaki s področja (bio)psihologije, medicine in psihoterapije iz celotne Slovenije vzpodbudimo medsebojno povezovanje. Želimo, da na konferenci študentje pridobijo nova znanja, ideje in poznanstva, ki jim omogočajo napredek in kvalitetnejši študij.

Na letošnjem PsihoŠIK-u bodo študenti imeli priložnost poslušati krajša predavanja strokovnjakov, pridobiti znanja o projektih, ki potekajo v študentskih društvih in imeti možnost priključiti se le-tem, poglobiti znanje o sebi na različnih izkustvenih delavnicah, ter podati in razvijati svoje ideje tekom odprtega idejnega prostora.

✨Dogodek bo potekal v petek, 19. 5. 2017, na rektoratu, v Veliki dvorani Univerze v Mariboru.

Na dogodek se je potrebno predhodno prijaviti: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdSJiZP5twdiNXmt_bEcbPpf8VR0CyyRE_fmjIbCJXfBcqVCQ/viewform

Dosjeji Psi: niz kratkih psiholoških predavanj - 18 May ob 19:00

V četrtek, 18. 5., vas ob 19. uri vabimo v Salon uporabnih umetnosti, kjer se bomo dotaknili nekaterih tem klinične psihologije.
Predavali bodo:
- Alja Rozman: Življenje z Aspergerjevim sindromom
- Vita Vuk: O obsesivno-kompulzivni motnji
- ...

Vabljeni! :)

Predavanje: Ljubezen in partnerstvo sta danes trg - 10 May ob 18:00

Projekt Oh, ta ljubezen! organizira predavanje odlične Vesne Vuk Godina, ki bo spregovorila o vedno aktualni temi ljubezni ter partnerstva. Dogodek bo potekal na Filozofski fakulteti v Mariboru, natančneje v predavalnici 0.2/FF. Na dogodku bo mogoče spoznati člane projekta, se seznaniti z njihovo dejavnostjo ter kupiti zelo kvalitetno revijo Psihološki inkubator, ki jo izdajamo v okviru društva.
Vljudno vabljeni, da se udeležite dogodka!

Dogodek lahko spremljate tukaj:
https://www.facebook.com/events/1506752739369164/


Preko okov normalnosti - do skrajnosti - 10 May ob 15:00

Vljudno vabljeni, da se udeležite konference Preko okov normalnosti - do skrajnosti, ki bo potekala v sredo, 10.5., na Medicinski fakulteti v Mariboru. Konference se bo udeležilo kar nekaj strokovnjakov iz področja psihologije, prav tako pa boste lahko (znova) slišali tudi predavanje Tjaše Frey-Gorše, članice skupine Dosjeji Psi.

Link do konference:

https://www.facebook.com/events/1685807598388175/

Dosjeji Ψ: Psihologija seksualnosti - 13 April ob 18:00

Vljudno vabljeni na naslednji sklop kratkih psiholoških predavanj Dosjejev Psi, ki se bodo odvijala v četrtek, 13.4., ob 18.00 v Vetrinjskem dvoru.
Tokrat se bomo posvetili zanimivim temam iz področja Psihologije seksualnosti.

Predavatelji:
Ana Lubej: Kako lahko duševne motnje vplivajo na spolnost?
Tjaša Frey-Gorše: Živeti s seks lutko
Mirjam Fašmon: Kaj se zgodi, če je pornografije preveč?

Ogled filma Disconnect s strokovnim komentarjem - 13 April ob 18:00

Ekipa Psihološkega inkubatorja vabi na filmski večer, ki bo v četrtek, 6. 4. 2017, ob 18. uri na Filozofski fakulteti v predavalnici 0.3. Ogledali si bomo film Disconnect, komentar s področja socialne psihologije pa bo podal doc. dr. Bojan Musil

Pridruži se nam pri spoznavanju vpliva družbenih omrežij na vse nas. 

P.S.: Poleg tega, da boš imel/a priložnost prelistati aktualno številko Psihološkega Inkubatorja (Psihologija in družbena omrežja), boš o omenjeni tematiki lahko diskutiral/a ob slastnih prigrizkih!

VABLJENI!

Link do dogodka na Facebooku: https://www.facebook.com/events/1781350805515286/

Spremljajte nas na Facebooku: https://www.facebook.com/psiholoski.inkubator/

Izkustvena delavnica hipnoterapije - 30 March ob 17:00

Skupina Psihonirvana vas vabi na izkustveno delavnico hipnoterapije, ki bo potekala v četrtek, 30. 3. 2017, ob 17.00 na Filozofski fakulteti (2. nadstropje, učilnica 2.20). 

Kaj pravzaprav sploh je hipnoza? Na kakšen način deluje in za reševanje katerih težav je uporabna? Kako s pomočjo hipnoze reducirati stres in spodbujati optimalno počutje?

Na ta in podobna vprašanja nam bo pomagala odgovoriti Nina Kozinc, študentka podiplomskega študija psihologije in certificirana terapevtka medicinske hipnoze.
Tekom delavnice boste spoznali temelje hipnoze, njeno uporabnost in moč sugestije. Razložili bomo nekaj najpogostejših zmotnih prepričanj o hipnozi, za konec pa boste pridobili tudi osebno izkušnjo hipnoze v skupinski sprostitveni seansi ter napotke kako izvajati avtohipnozo kjerkoli in kadarkoli.


Dosjeji Ψ: niz kratkih psiholoških predavanj - 9 March ob 19:00

Skupina Dosjeji Ψ organizira sklop kratkih predavanj, ki se bodo odvijala v četrtek, 9. 3., tokrat izjemoma na VETRINJSKEM DVORU, se bomo dotaknili štirih zanimivih tem.

Predavali bomo:
- Vita Vuk: Zakaj storiti danes, če lahko jutri?
- David Osolnik: Ali tudi vaše zaznave tvegajo?
- Mitja Černko: Kako skleniti premirje s samim seboj?
- Pia Hožič: Ali je maščevanje res sladko?

Če vas zanima, kaj se skriva za temi naslovi, vas vabimo, da se nam pridružite!

Vodena vadba - 9 March ob 18:30

Skupina Pshonirvana organizira brezplačno uro športne vadbe. 

Vadba bo potekala v dvorani za aerobiko v UŠC Leona Štuklja, v četrtek 9.3.2017. Trajala bo eno uro in sicer od 18:30 do 19:30.

Na vadbi se boste seznanili s pilatesom, z različnimi cardio vajami in vajami za oblikovanje telesa, ki jih lahko izvajate tudi doma.

Za prijavo napiši e-mail na anja.kragolnik@gmail.com ali divjak.natasa@gmail.com

Krepitev ega s pomočjo hipnoze - izkustvena delavnica - 27 October ob 18:00

http://tiny.cc/Krepitev_ega_s_hipnozo